De kist

Kisten heb je in allerlei soorten en maten. Je kunt voor een heel simpel model kiezen, maar je kunt het ook iets groter aanpakken. De verschillen zitten hem onder andere in het materiaal, de kleur en de vorm. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudige spaanplaat kist, maar je kunt ook denken aan een massief houten exemplaar. De kosten van een kist kunnen vanwege het materiaal enorm verschillen. Voor een massief houten exemplaar zal je meer geld moeten betalen dan voor een kartonnen kist.  Een kartonnen kist is namelijk ook een mogelijkheid, dit is een milieuvriendelijkere kist dan het standaard type.

grafkist_klaproosJe kunt de kist bestellen in de kleur die jouw voorkeur heeft. Als je dat hout bijvoorbeeld maar niks vindt, kun je overwegen om de kist te bestellen in de lievelingskleur van de overledene. Of als de gehele uitvaart bijvoorbeeld in het wit is, denk daarbij aan de kleur van de auto’s en de kledingkleur van de genodigden, zou je ervoor kunnen kiezen om ook de kist in het wit te bestellen. Als je een nog persoonlijker tintje aan de kist wilt geven, bestaan er nog meerdere opties dan alleen het kiezen van de juiste kleur. Denk ook bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de kist zelf te versieren aan de buitenkant. Hierbij kun je denken aan het beschilderen ervan, maar ook zou je er mooie tekeningen op kunnen plakken of een laatste boodschap aan de overledene op de kist te schrijven. Naast je eigen creativiteit zijn er ook opties om een kant en klare versierde kist te bestellen, met bijvoorbeeld een kleurrijke afbeelding erop.

Het is zelfs mogelijk om zelf een kist in elkaar te timmeren. Zorg ervoor dat je de regels die hieraan verbonden zijn er wel nog even goed op naslaat.

Ecopod rood met Aztec sunAls de keuze van het materiaal en kleur gekozen is, moet je niet vergeten dat er ook keuze is om de binnenkant vorm te geven. Hierin heb je ook weer ruime keuze tussen linnen, katoen of satijn, kleurtjes, kussentjes, alles is mogelijk. Iets waar je zelf misschien niet zo snel aan denkt zijn de handgrepen, deze zijn belangrijk voor de dragers. Maar kies je voor handig of kies je voor mooi, dat blijft natuurlijk je eigen keuze. Wil je liever helemaal geen kist? Dan bestaat ook nog de optie om in een lijkwade te worden begraven. Ook deze bestaan weer in verschillende soorten en maten.