Kosten uitvaart

 

signregisterbookDe kosten van een uitvaart kunnen erg verschillen per situatie. Er zijn basiskosten die je maakt voor bijvoorbeeld de rouwkaart, het opbaren en de kist. Daarnaast zijn er aanvullende kosten, waarvan je zelf kunt bepalen of je daar geld op wilt besparen of juist geld aan uit wilt geven. Kies je er bijvoorbeeld voor om een hele stoet volgauto’s te regelen of verzorgt iedereen eigen vervoer? Bestel je voor een groot bedrag aan bloemen of vind je een wat kleiner boeket ook prima? Wil je wel of geen rouwadvertentie plaatsen? En denk eens aan de gelegenheid tot condoleren in een rouwcentrum, de kosten van een kerkdienst met begeleiding van een koor of de aanschaf van een condoleanceregister.

Ook na de begrafenis of crematie zijn er nog kosten waar rekening mee gehouden moet worden. Als je een groter gezelschap uitnodigt, zullen de kosten wat hoger uitvallen dan wanneer het een select gezelschap is. En kies je er bijvoorbeeld voor om een condoleance-bijeenkomst te houden met koffie en cake, of ga je liever uitgebreid borrelen en eten met alle genodigden? En is er budget voor het rondsturen van een bedankkaartje?

Zoals je wel merkt zijn er vele factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van een uitvaart. Je moet wel bedenken dat je de uitvaart zo moet regelen zoals het jou goed lijkt. Er bestaat geen standaard invulling van een uitvaart, je kunt het zo organiseren zoals je het zelf wilt.